Akalifa, ‘mačji’ oz. ‘lisičji rep’ – (Acalypha pendula)

Ta strukturna rastlina izvira iz tropskih in subtropskih predelov sveta. Acalypha je verjetno bolj poznana pod slovenskimi imeni ščetinava akalifa ali lisičji oz. mačji rep.

Domače ime je dobila po repu podobnih, dolgih kobuljastih cvetovih v rdeči barvi.Večji cvetovi so moški, ki lahko zdržijo do dveh mesecev. Rastlina cveti praktično celo sezono. Odcvetele cvetove je priporočljivo obtrgati, da s tem pospešimo

razcvet novih.

Sadimo jo na polsončno mesto. Zmerno zalivamo, pazimo pa, da se zemlja ne izsuši. Rastlino je priporočljivo imeti pod streho, saj tam dalj časa obdrži svoje edinstvene cvetove.

V dolžino zraste približno 30 – 40 cm, kar jo naredi odlično za mešane zasaditve, predvsem za obešanke. Nekateri deli rastline vsebujejo strupene snovi, zato jo je priporočljivo umakniti dosegu pred domačimi živalmi ter otroki.

Delovni kolektiv Vrtnarstva Stanonik


 

 

 

Fun Facts about Digital Photography
snooki weight loss Fashion Tips for Women in their 40s

Fashion modeling is tough to get in to
miranda lambert weight lossMonif C Resort 2012 Collection

4 komentarji 4

 1. Andreja 21. 03. 2011 @ 10:24

  Zelo lepa in zelo hvaležna rastlina. Veseli me, da je sedaj na voljo tudi v posameznih vrtnarstvih – tudi vašem – in je tako ni več treba naročati po pošti, pri čemer je prisotna negotovost zaradi možnega “mačka v žaklju”. Nisem vedela, da so nekateri njeni deli strupeni. Koristno je o rastlini vedeti kaj več, kot le koliko vode in svetlobe potrebuje. . Dobro ste jo opisali. Meni osebno je akalifa ena najlepših okrasnih rastlin zaradi svoje dobrovoljne in živahne barve. Sama sem jo imela v stanovanju in mi je lepo uspevala.nn1nn1

 2. stanonik 21. 03. 2011 @ 18:12

  Pozdravljeni,

  akalifa spada v družino Euphorbiaceae, tako kot mlečki, v kateri večina predstavnic tvori strupene snovi. Pri rokovanju ni nobene nevarnosti, uživanje pa moramo seveda preprečiti. V ponudbi jo imamo že vrsto let, res rastlina z zelo zanimivimi cvetovi, kot ste jo lahko že sami preizkusili.

  Hvala za vaš komentar,

  Vrtnarstvo Stanonik

 3. Anja 21. 03. 2011 @ 10:07

  Lepo pozdrvaljeni!

  Mene zanima, ali je bolje, da se čez zimo da rastlino v neogrevan prostor z nekaj svetlobe ali je lahko kar zunaj pod streho?

  Hvala!

 4. Vrtnarstvo Stanonik 21. 03. 2011 @ 8:44

  Spoštovani,

  priporoča se, da se temperature ne spustijo pod 10°C, potrebno pa je poskrbeti tudi za razmeroma dovolj svetlobe med prezimovanjem.

  Delovni kolektiv Vrtnarstva Stanonik

Trenutno ni možno komentiranje.