Anorganske zastirke – okrasni vulkanski pesek

Vulkanski pesekZastirka okoli vaših rastlin, naj si bo organska ali anorganska, daje vaši zasaditvi dokončan in privlačen izgled. Anorganski materiali so zelo obstojni, zato na kratek rok ne sproščajo hranilnih snovi v tla.

Vulkanski pesek se v okrasnih vrtovih v večji meri pojavlja šele zadnja leta in je primerna alternativa lubju ter ostalim materialom. Je vulkanskega izvora, grobe teksture ter zelo trajen in odporen na vremenske razmere. Značilna rdečkasto rjava barva je posledica oksidacije železa med izbruhom vulkana. Barva je zelo obstojna in ne zbledi, predstavlja pa odlično dekoracijo v okrasnih vrtovih. Je izredno lahek in tako enostaven za nanos, hkrati pa zaradi lažjega transporta tudi cenovno ugodna rešitev. Kljub lahkoti, na manjših nagibih učinkovito preprečuje površinsko erozijo.

Vse zastirke imajo pomembno funkcijo pri uravnavanju temperature tal in hkrati pripomorejo k vodni bilanci tal, saj z njimi omejimo evaporacijo s površine. Vulkanski pesek tako delno ščiti tla in absorbira toploto tekom dneva, ponoči pa jo postopoma sprošča in ogreva površino. Pri souporabi tkanine oz. vlaken pod nanosom peska, nam to predstavlja dovolj učinkovito zaščito pred pleveli.

Dodamo ga v dele vrta oz. betonska korita, kjer imamo rastline, ki potrebujejo manj nege, saj je za razliko od lubja, vulkanski pesek manj prijeten na otip in ročno delo z njim. Priporočljivo je paziti pri rastlinah z nežnejšim steblom, da omenjenega peska ne dodamo direktno do baze, saj lahko rahlo poškoduje površino. Najbolj praktična uporaba je seveda v zunanjih koritih, pri vednozelenih rastlinah oz iglavcih, kjer nimamo velikega odpada listov. Tako ga zunaj uporabljamo podobno kot glinopor v notranjih prostorih, ki ima prav tako podobno funkcijo.

Torej, vulkanski pesek je lahko zanimiva alternativa, je pa seveda stvar okusa in kasneje lastnih izkušenj, saj so si mnenja uporabnikov različna. Preden se odločite prekriti večjo površino, priporočamo, da ga najprej preizkusite v manjšem obsegu. Prijetno vrtnarjenje!

Delovni kolektiv Vrtnarstva Stanonik

Ni komentarjev »

Ni komentarjev.

Napiši komentar