Anorganske zastirke: prodniki in drobljeni pesek

1555Poleg pogosto uporabljenih zastirk, kot so lubje, barvni sekanci, vulkanski pesek – se v vrtovih uporablja tudi rečne in dekorativne prodnike ter raznobarvni drobljeni pesek. Ti elementi lahko v vrtu ustvarijo sodobnejši slog.

Uporaba prodnikov in okrasnega peska se priporoča pri iglavcih in vednozelenih rastlinah, saj nam odpadlo listje v jeseni ne predstavlja dodatnega ročnega dela. Zelo privlačna zasaditev je tudi z okrasnimi travami, tako vednozelene, kot sorte, katere je potrebno vsako leto porezati do tal in odstraniti zeleno maso. Kot prikazano na desni sliki, okrasni pesek predstavlja tudi zanimivo rešitev pri vrtnih poteh, predvsem v kombinaciji s talnimi ploščami.

Naravne rečne prodnike se dobi v manjših oz. velikih big bag vrečah. Te so podobne granulacije (navadno 15 – 30mm), iz večih različnih kamenin in posledično tudi barvnih odtenkov. Dajejo bolj naraven videz, od ostalih homogenih kamenin. Cenovno ugodna in trajna rešitev, hkrati pa s podloženo tkanino, tudi učinkovita proti plevelom. Priporočljiva debelina nanosa je vsaj 3 cm, kar predstavlja približno 50kg/m2.

Dekorativni prodniki so homogeni, torej brušeni iz ene vrste kamnine in tako enobarvni. Dobite jih lahko v različnih granulacijah ter barvah, vse od bele, zelene, sive, itd. Zelo atraktivni so večbarvni granitni kamni, katere se navadno dobi v večji granulacijah (cca 40, 60 mm), primerni pa so za vrtove z večjimi rastlinami in obrobe stanovanjskih objekov. Tudi debelina nanosa more biti v tem primeru debelejša, da se površina popolno prekrije.

Drobljeni barvni pesek se dobi v več različnih granulacijah, zelo pestra pa je seveda barvna paleta (beli, sivi, zeleni, rjavi, itd). Navadno je to marmorni pesek. Uporabi se ga lahko tako v okrasnem vrtu, zelo pogosto pa je uporabljen za dekoracijo na grobovih. Beli pesek lahko sčasoma zaradi vremenskih razmer rahlo spremeni odtenek, zato če nam to predstavlja moteči faktor, ga je priporočljivo po nekaj letih dodati.

Za več informacij o trenutni ponudbi nam pišite na elektronski naslov ali pa nas preprosto pokličite.

Delovni kolektiv Vrtnarstva Stanonik

Ni komentarjev »

Ni komentarjev.

Napiši komentar