Calocephalus brownii (sin. Leucophyta)

Calocephalus je zelo zanimiv jesenski grmiček v sivkasto – srebrni barvi. Izvira iz daljnega kontinenta Avstralije, prvič pa je bil širši javnosti predstavljen na začetku 19. stoletja. Ime izvira iz grščine: kalos-lep, cephale- glava.

V naravi lahko redko zraste višje od 1 metra, saj večinoma najdemo primerke visoke nekje 30, 50 cm. V poznem pomladanskem času oblikuje kroglasta rumena socvetja, v rodni Avstraliji torej nekje v mesecu januarju, februarju. Razmnožuje se večinoma s semeni, lahko tudi vegetativno. Kot zimzelena rastlina listov pozimi ne odvrže, temveč jih obdrži skozi vse leto.

Po habitusu ima zelo lepo kompaktno rast, sivkasti listi pa rastlino naredijo še posebej zanimivo. Spomladi ga seveda lahko porežemo in pustimo rasti še naprej, vendar navadno nima več enake goste oblike brez obrezovanja. Ravno zato se navadno uporablja samo kot jesenska popestritev.

Lepo ga kombiniramo z ostalimi jesenskimi lepoticami tako v koritih, nasadkih, kot v samih gredah. Sicer mu ustrezajo vse lege, ampak svetujemo čimbolj sončno stran za optimalno rast. Naj vam lepo uspeva!

Delovni kolektiv Vrtnarstva Stanonik

i must continue and looking for help you and articles
snooki weight loss Hot and affordable fall 2013 fashion trends for women on a budget

There Will Be More of ThemWe’re up against boobs
snooki weight lossYouth Embrace Nazi Fashion Trend

Ni komentarjev

Ni komentarjev.

Trenutno ni možno komentiranje.