Božična zvezda (Euphorbia pulcherrima sin. Poinsettia)

Božična zvezda (lat. Poinsettia) izvira iz Mehike. V naravi zraste v obliki grma do višine 5 m.  Joel Poinsett jo je leta 1828 od tam prinesel v Ameriko, kmalu zatem pa je osvojila tudi Evropo. V začetku so jo gojili kot grmičasto rastlino, ki je uspevala le v toplejših območjih, kasneje pa so nastale tudi mnoge odpornejše sorte, nižje rasti.

Lepota božične zvezde izhaja iz obarvanih ovršnih listov oz. braktej, ki obkrožajo majhne rumene cvetove. Najbolj poznana je rdeča božična zvezda, obstaja pa še paleta drugih barv ter njihovih kombinacij: roza, bele, rumene, oranžne…

Božično zvezdo kupimo v lončku in jo potem doma postavimo na mesto, kjer nam bo razveseljevala pogled. Že pri nakupu pa moramo paziti, da pravi cvetovi niso odprti in da rastlina ne stoji zunaj ali v mrzli trgovini, sicer njena lepota ne bo trajala prav dolgo.

Rastlino postavimo v prostor, s temperaturo najmanj 15°C, najboljše na svetlo okensko polico (ne na direktno sonce) in jo redno, ter temeljito zalivamo. Da bomo preprečili gnitje korenin, pa moramo po zalivanju vodo iz podstavka odliti. Če upoštevamo vse pogoje, se bomo njenih obarvanih braktej veselili še kar nekaj mesecev.

Z gnojenjem pričnemo šele februarja, ko odpadejo listi in odrežemo poganjke; po spomladanski otoplitvi. V začetku maja pa rastlino presadimo v večji lonček s svežo prstjo.

Kaj gre lahko narobe …
Listi rumenijo, venejo in odpadajo: v sobi je presuh zrak in previsoka temperatura. Rastline potrebujejo malce več pršenja.

Še zeleni listi venejo in odpadajo: vzrok je lahko pomanjkanje vode, kar povzroča sušenje prsti okrog korenin ali pa premočno zalivanje (površina prsti mora biti pred ponovnim zalivanjem suha).

Škodljivci in bolezni: najraje jo napadata bela muha in siva plesen. Proti vsem ustrezno škropimo s fitofarmacevtskimi sredstvi.

Proti koncu zime lahko odpadejo vsi zeleni listi: to je naraven pojav, ovršni listi pa lahko ostanejo na rastlini vse do poletja.

Po presaditvi božično zvezdo prenesemo ven pod streho in v polsenco.  Redno jo zalivamo in gnojimo ter po potrebi ohranjamo število poganjkov na 4 do 5. Septembra pa jo postavimo na okensko polico, v prostor kjer najmanj prižigamo luč, da se božična zvezda zaradi krajšanja dneva naravno obarva.

Velik barvni spekter božičnih zvezd, različnih velikosti, lahko dobite v vseh naših cvetličarnah v mesecu decembru.

Za popestritev praznikov pa se lahko v tem času odločite za novoletni aranžma s svečko, s katerim boste prinesli praznično vzdušje v vaš dom.

 

Delovni kolektiv Vrtnarstva Stanonik

accurate communication touches all aspects of leadership
christina aguilera weight loss What Are Designer Inspired Handbags

clothing and hair was adorned with gold
snooki weight lossThe Best Fashion Merchandising Schools

Ni komentarjev

Ni komentarjev.

Trenutno ni možno komentiranje.