Cinije – serija: Zinnia Profusion

Rod obsega približno 20 vrst teh edinstvenih rastlin. Prvotne rastline izhajajo iz Mehike in spadajo v družino nebinovk – Asteraceae. Ime so dobile po nemškem botaniku (Johann Gottfried Zinn), ki jih je odkril v 18. stoletju.

Cinije serije ‘Profusion’, so bile med prvimi v tem rodu, odpornejše na pepelovko, poleg tega pa še odlično prenašajo vročino, sušo in tudi malce višjo zračno vlago. Za razliko od navadnih vrst so bolj kompaktne. Če jim nudimo dovolj prostora, se lepo razrastejo v širino in približno 25 cm v višino. V nasprotnem primeru so lahko tudi višje rasti.

Postavimo jih na sončno mesto, a kljub velikim cvetovom, jih ni potrebno obtrgovati, saj cvetijo praktično vso sezono. Vseeno pa velja za vse rastline, da z obtrgovanjem še dodatno pospešimo odpiranje novih cvetov. Dobite jih lahko v rumeni, beli, rdeči in oranžni barvi.

So zelo enostavne za gojenje, zalivanje je zmerno, cvetovi pa privabljajo čebele in metulje. Uporabne so tudi kot rezano cvetje. Takrat je potrebno odstraniti vse liste, da cvetovom zagotovimo čim daljšo življenjsko dobo.

Sadimo jih lahko v okrasne posode, najbolj pa pridejo do izraza v parkovnih zasaditvah, kadar potrebujemo srednje visoke rastline, ki so opazne že od daleč.


Delovni kolektiv Vrtnarstva Stanonik

This is an
miranda lambert weight loss 8 Mistakes in Men’s Fashion Video

These shows can be a bit pricey
miranda lambert weight lossdress shirts for long arms

Ni komentarjev

Ni komentarjev.

Trenutno ni možno komentiranje.