Cleoma – ‘Kleoma’ – Pajkovka (Cleome hassleriana)

Cleoma, ali po slovensko pajkovka, je enoletna rastlina, ki izvira iz Južne Amerike.  V naravi zraste do 150cm v višino, a sorte vzgojene v rastlinjakih so nižje rasti. Zrastejo v približno 60cm visok zelnat grmiček.

Listi so dlanasto razporejeni, s pet ali sedem lističev združenih v skupini, zato cleoma v začetni fazi pred cvetenjem nekatere spominja celo na marihuano.

Socvetja so v odvisnosti od sorte, v različnih barvah, in sicer beli, vijolični ali lila. Vsak posamezen cvet je sestavljen iz 4 venčnih listov in 4 pestičev. Iz teh pestičev se ob ugodnih pogojih razvijejo tudi plodovi, ki so v svojem naravnem okolju tudi do 15 cm dolgi. Vsak plod oz. strok vsebuje nekaj semen.

Cleoma uspeva na sončnih do polsenčnih mestih, z zmerno vlažno zemljo. Slabo prenašajo razmočena tla, drugače pa glede zalivanja niso zahtevne.

V večjih nasadih je primerna kot višja rastlina za ozadje, drugače pa jo lahko sadimo v okrasne posode z ostalimi rastlinami ali kot soliter. Ob potrebi je dobro odstraniti odcvetele cvetove, da ji podaljšamo cvetoče obdobje.

Še ena zanimiva stvar pri tej rastlini je to, da jo lahko  oblikujemo pa naših željah. Za višje, vitke rastline, že na začetku ostranimo stranske poganjke, za nižje pa pri višini 30cm odstranimo glavno steblo, da s tem pospešimo razrast v širino.

Delovni kolektiv Vrtnarstva Stanonik

said Executive Vice President of Full Line Stores Marty Wikstrom
miranda lambert weight loss 7 Best style apps for the Holidays

especially as they look so good
how to lose weight fastA Great Value for the Long

Ni komentarjev

Ni komentarjev.

Trenutno ni možno komentiranje.