Drobnocvetna kasija, sena (Cassia / Senna)

Zelo obsežen rod kasij (Cassia, sin; Senna), katerega vrste najdemo praktično v vseh predelih tropskega sveta, še posebno pa v predelih Južne Amerike. Ponekod jih boste zasledili pod slovenskim  imenom sena. Habitusi se od vrste do vrste razlikujejo. Poznamo tiste z grmasto ali drevesasto razrastjo ter druge trajne ali enoletne predstavnice tega rodu.

Imajo pernate, gladke liste, za katere je značilno, da se ponoči zaprejo navzgor. V njihovem naravnem okolju jih to zavaruje pred nepotrebnimi poškodbami zaradi mraza in ostalih motečih dejavnikov.

Med njimi poznamo tudi kasije z zdravilnimi učinki (Senna alexandrina), ki jih uporabljajo že tisočletja, v sodobni medicini pa je uporabna kot odvajalo.

Čudoviti zlato rumeni cvetovi so brez nektarja, privabljajo pa metulje in čebele. Ob primernih pogojih nastanejo plodovi, ki so nekakšni temno rjavi stroki. Ti vsebujejo mlada semena, s katerimi se kasije najpogosteje razmnožujejo.

Potrebujejo toplo in sončno rastišče in zadostno gnojenje, le tako bodo cvetele vse do pozne jeseni. V sušnih dneh bodo morda potrebovale nekaj več vode, na drugi strani pa se poskusimo izogniti zastajanju le-te z dovolj zračnih substratom. Korenine so rumeno obarvane in zelo rastljive, zato rastlini vedno zagotovimo dovolj substrata ter prostora, saj so kasije že same po sebi zelo bujne rastline.

Na vrtnariji jih ponujamo kot posodovke ali kot viseče drobnocvetne kasije za balkonske zasaditve. Prve so pokončne rasti, vzgojene na steblu. Cvetovi na pecljih so sestavljeni iz grozdastih kobuljev. Jeseni jih pravočasno prenesemo v notranje svetle prostore, kjer jih prezimimo  na približno 5 – 10 °C. Pozno jeseni ali zgodaj spomladi jih pomladimo oz. prikrajšamo mlade poganjke. S tem rezom rastline obdržijo kompaktno obliko.

Drobnocvetna zlata kasija se uporablja kot viseči dodatek in je hit šele zadnjih nekaj let. Nima enakomerne rasti, to boste lahko tudi sami preizkusili, pa je vendarle čudovita izbira za navdušene vrtnarje, ki bi radi poskusili kaj drugačnega.


Delovni kolektiv Vrtnarstva Stanonik


spodaj: primer ‘drevesaste’ kasije za parkovne nasaditve

with respect to the foregoing requirements
how to lose weight fast Fashion Merchandising Camps in Washington State

this is just a gorgeous looking print
quick weight loss8 Great Characters for an Anime Supergroup

Ni komentarjev

Ni komentarjev.

Trenutno ni možno komentiranje.