Faassenijeva mačja meta (Nepeta x faassenii)

Faassenijeva mačja meta (Nepeta x faassenii) je sorodnica prave mačje mete (Nepeta cataria), ki izvira iz Kavkaza. Skupaj predstavljata del pestre družine ustnatic (Lamiaceae) iz rodu Nepeta, ki obsega preko 250 vrst met. Vsebuje nepetalakton, kemijsko sestavino katere vonj privlači mačke, ki se rade gibajo v bližini. Na vse mačke ne deluje enako, naj pa bi imelo tovrsten učinek na 3 od 4ih. Olje pridobljeno iz rastline naj bi bilo učinkovito odvračalo proti komarjem, njeno večstransko uporabo so poznali že Rimljani.

Mačja meta

Je trajno zelišče z izjemno privlačnimi modrimi socvetji, ki krasijo naše vrtove vse od meseca maja do jesenskega obdobja. Lahko jih uporabimo tudi kot rezano cvetje. Socvetja v času polnega cvetenja privabljajo metulje in čebele, za neprekinjeno cvetenje pa je priporočljivo redno odstranjevanje suhih cvetov. Celotno zelišče ni mamljivo divjadi, kar je predvsem v podeželskih vrtovih pomembna lastnost.  Omenjena vrsta ima dlakave, aromatične liste, ki so ovalne oblike s sivim poprhom.

Mačja meta1

Mačja meta je tolerantna na vroče lege z odcednimi tlemi, torej ji tudi bolj suha tla ne predstavlajo težav. V višino zraste približno 40 cm in je lepa tako kot soliterna rastlina, v skupinskih zasaditvah ali kot neformalna obroba v vrtu. Bolj neprekinjeno cveti ob slabše založenih tleh, zato izdatno gnojenje ni potrebno za razliko od velike večine cvetlic. Iz svežih ali posušenih listov lahko naredimo osvežilen čaj, ki je obogaten z vitaminom C.

Delovni kolektiv Vrtnarstva Stanonik

Ni komentarjev »

Ni komentarjev.

Napiši komentar