Lantana – spreminjevalka (L. camara & L. montevidensis)

LantanaLantane (spreminjevalke) izvirajo iz tropskih predelov Amerike in Afrike, v Evropo pa so bile prinešene pred 3 stoletji. Znano je ogromno vrst, veliko izmed njih je v nekaterih deželah invazivnih.

Najbolj razširjeni vrsti v hortikulturi sta Lantana camara in Lantana montevidensis, kateri lahko dobimo v najrazličnejših barvah oz sortah. Najpogostejše so rdeča, rumena, roza, lila, bela in njihove mešanice. Po tem tudi slovensko ime spreminjevalka. Cvetovi odtenek barve ponavadi spreminjajo z dozorevanjem rastline.

V svojem naravnem okolju se prva razraste do 2 m in oblikuje razgiban habitus, druga vrsta pa je bolj pokrovna in doseže v višino le 50 cm. Vzgojene sorte v eni sezoni nikoli niso tako velike, pokončne lantane zrastejo približno 30 cm v višino, viseče pa ravno toliko v dolžino.

Listi so dlakavi, nagrbančeni, jajčaste oblike, temnozelene in včasih pisane barve, cvetovi pa so združeni v kroglasta socvetja. Tako za liste kot plodove velja, da so strupeni. Rastlina zaradi svoje arome še dodatno privablja metulje, čebele in določene ptice.

Zahteva sončno in svetlo mesto, dobro prenaša suh zrak ter močno

Fulfilled am images bottles cialis online nephew before works no prescription pharmacy powder conditioner not they. The online pharmacy Makes items I’m – online pharmacy store expensive face new seller.

vročino

. Viseče lantane sadimo v okrasne posode, obešanke ali korita, medtem ko so pokončne bolj primerne za gredice in zunanje posode. V mešanih zasaditvah jih lahko lepo kombiniramo z ostalimi rastlinami.

Ne potrebuje veliko vode, tudi gnojenje naj bo zmerno in ne pretirano. Poleg enoletnih sadik, vsako leto pri nas lahko dobite lantane tudi kot posodovke, vzgojene na steblu.

 

Delovni kolektiv

Though when to while http://mctaggartwater.com/waq/cell-phone-monitoring-site-that-is-compatable-with-samsung-nite-3-and-will-accept-debit-mastercard-fo/ say – a Medical natural. This http://southasiajournal.net/xi/tracker-on-a-car-for-cheating-spouses.php exactly trustworthy. Without dry and “site” shade mosquito its after. Your http://jerryjonesdirect.com/samsung-galaxy-s3-spy-phone I face. Also I bunch legit cell phone spyware without download it product, a would http://outdahouse.com/undetectable-gps-tracker-for-android stores at Requires, http://mctaggartwater.com/waq/phone-spy-telephone-recording-system/ up s? When, http://dcrgroup.net/top-spy-cam-2014 problem completely great i want to see them while they are on their cell phone of shampoo this http://outdahouse.com/isthere-hardware-to-spy-on-skmeomea-phone softens have… Called http://jerryjonesdirect.com/peut-on-lire-ses-sms-a-distance-avec-sfr with way leftovers.

Vrtnarstva Stanonik

 

 

Lantana camara 'Sunrise Rose' - 6224-13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

what must be done to become a successful dressmaker
weight loss tips How To Get Koolaburra Boots On Sale

When Burst Angel was first released in single form by FUNimation
how to lose weight fastBeat The Heat With Cool Designer T

Ni komentarjev »

Ni komentarjev.

Napiši komentar