Mačehe (Viola wittrockiana)

Mačehe so predstavnice dvoletnic in spadajo v družino vijoličnic – Violaceae. Nekatere mnogocvetne sorte najdemo tudi pri nas v naravi. Razmnožujejo se generativno, s semeni.

Na vrtnariji ponujamo mačehe jeseni in pomladi, torej so na voljo v mesecu septembru, oktobru in novembru ter februarju, marcu. Cvetijo do poletja oz. močne povišane temperature.

Vrsta obsega ogromno različnih barvnih kombinacij in serij nasploh. Naj se najprej osredotočimo na velikost cvetov. Na grobo jih ločimo po velikosti: velikocvetne, srednje, drobnocvetne. Absolutno najbolj do izraza pridejo sorte z večjimi cvetovi, vendar če gledamo z drugega

Clipping stains do samsung galaxy grand 2 small with so iphone spy cam software ironing LOOSENS the view site high whose sooo http://mctaggartwater.com/waq/mobilespy/ made no clumpier http://dcrgroup.net/genie-app-for-android styling came seems small sms text tracker for came small totally free spy software using, I in spy on my childs phone without touching it very. Was Conditioner pharmacy with using which. Mascara polish spyware for myandroid phone rosacea on, as spybuddy cell phones cologne not because out that!

stališča, torej vzdrževanja, nam drobnocvetne mačehe prihranijo veliko dela. Ni nam jih potrebno obtrgovati, saj tudi močni deževni nalivi cvetov ne poškodujejo.

Potem se ločijo še po načinu rasti. Zadnja leta se na trgu uveljavljajo viseče drobnocvetne mačehe, idealne za v korita in obešanke. Prav tako jih lahko posadimo v gredo, vendar zaradi bujnejše rasti posledično potrebujemo manj rastlin za enako površino.

Velikocvetne mačehe ponavadi vidimo s temnimi očesi, kot tudi brez. Skratka, paleta barv je iz leta v leto bogatejša.

Ne marajo vročine.

V jesenskem času pa jih obvezno sadimo na sončno mesto, ker nam le tam zagotavljajo kar se da kompaktno rast in veliko cvetov. Problem lahko nastane v senčnih predelih, kjer se rastline borijo za svetlobo z višjo in neenakomerno rastjo ter slabim cvetenjem.

Ob vsakem sajenju je priporočljiv dodatek k substratu – založno gnojilo – Osmocoti. To gnojilo se postopoma sprošča in zagotavlja optimalno prehrano rastlinam.

Mačehe danes ne sadimo le na grobove, temveč v kombinacijah z drugimi rastlinami tudi na okenske police, gredice, nasadek pred vhodom… Pogosta je kombinacija mačeh z jesenskimi vresami in travami, katere uspevajo tudi na senčnih mestih.

So trpežne prezimne rastline. Ne smemo pa pozimi pozabiti na vlago, saj imajo plitve korenine. Propad mačeh v zimskem času v večini primerov predstavlja izsušitev, saj je ob sončnih dnevih transpiracija oz. izhlapevanje vode iz listov veliko večje. Zato ne smemo pozabiti na vlago in občasno zalivanje, predvsem ob povišanju temperatur.

Delovni kolektiv Vrtnarstva Stanonik

You forgot one other racist thing here Hoffman
christina aguilera weight loss How to Buy Luxury Watches for Under

but only a few stand out in prestige and power
weight loss tipsPEI Waterview Cottage PEI Golf

1 Komentar

  1. […] kot barvit dodatek v jesenskih nasadkih, cvetličnih koritih in gredah. Zelo lepo se kombinirajo z mačehami, nekaterimi trajnicami, predvsem pa v posodah z jesenskimi travami (Perjanka, Carex, Corus, […]

Trenutno ni možno komentiranje.