Mahek, pitomec (Sagina subulata)

S1Sagina spada v istoimenski rod, kateri izvira iz Evrope ter v naravi obsega preko 20 različnih vrst. Slovensko ime pitomec se zelo redko uporablja, najpogosteje jo najdemo pod njenim botaničnim imenom. V grobem obstaja na tržišču več varietet – temno in svetlo zelene.

Je nizkorastoča zelnata trajnica, z zelo gostim habitusom, ki doseže le nekaj cm v višino. V skupinskih zasaditvah tvori lepo naravno zastirko, na prvi pogled podobno gozdnemu mahu. Predvsem v prvem letu se priporoča občasen ročni pritisk rastline k tlom, za nižjo rast in boljši oprijem tal. Razmnožuje se z delitvijo koreninske grude ter s setvijo drobnih semen.

Cvetovi so drobni, bele barve ter sestavljeni iz petih venčnih listov. Je dolgodnevnica, zato se ti pojavijo v poznem pomladanskem času. Takrat sagine oblikujejo nežna cvetna stebla, ki se zaključijo s cvetnim nastavkom. Pogosto ugodne vremenske razmere spodbudijo tudi sekundarno cvetenje konec poletja.

Potrebuje vlažna a dobro odcedna tla, prekomerno zbita in mokra rastišča lahko povzročijo slabšo rast in prezimitev. Optimalni pH tal je med 5,5 in 7. Glede gnojenja ni zahtevna, spomladi dodamo le založna gnojila v granulah, jeseni pa se izognemo gnojenju z dušikom, kateri vpliva na odpornost tekom zime. Sadimo jo na zmerno sončna do polsenčna rastišča – poskušamo se izogniti tako enim kot drugim ekstremom za vitalnost tekom leta.

Odlično popestri vrtne kotičke, kjer imamo kot ogrodni element postavljene kamne plošče, okoli njih pa posadimo omenjene rastline. Že v prvem letu se lepo razrastejo in kmalu tvorijo gosto preprogo, ki je pri zmerni uporabi tudi pohodna. Na boso nogo ima prijeten mehek otip. Sadimo jo tudi na pokopališča, v mešane zasaditve ali pa jo uporabimo kot sobno rastlino.

Prijetno vrtnarjenje želimo!

Delovni kolektiv Vrtnarstva Stanonik

Ni komentarjev »

Ni komentarjev.

Napiši komentar