Oktobrovka (Sedum sieboldii)

oktobrovkaOktobrovka (Sedum sieboldii) je trajnica in spada v obsežen rod homulic, z raznovrstnimi predstavnicami. Vrstno poimenovanje je povzeto po nemškem botaniku P. B. von Sieboldu. Omenjena vrsta izvira z Japonske, dandanes pa je množično razširjena v komercialnem vrtnarstvu.

Rastlina je nizke rasti, v višino zraste približno 10 cm. Poganjke rahlo prevesi, tako da predstavlja lep prevešajoč dodatek tudi v koritih ali okrasnih posodah. Listi so mesnate sestave in okroglaste oblike z rahlo nazobčenim robom.  Rožnata socvetja se odprejo v jesenskem času, navadno v mesecu oktobru, od koder tudi izvira njeno ime. Tekom zime nadzemni del premine.

Sadimo jo na sončne lege, kjer ne potrebuje veliko vode. Glede izbire substrata ni zahtevna in bo dobro uspevala tudi v tleh, ki so s hranili revnejša, priporočeno pa je založno gnojenje v spomladanskem času. Uporabimo jo lahko v skalnjakih, škarpnikih, okrasnih posodah ali zunanjih gredicah. Pozno jeseni se pojavijo rdečkasti robovi okoli listov, kar še poveča njeno okrasno vrednost.

Delovni kolektiv Vrtnarstva Stanonik

Ni komentarjev »

Ni komentarjev.

Napiši komentar