Organske zastirke – okrasno lubje in barvni sekanci

V naslovu našteti zastirki spadata med organske materiale, ki jih poleg anorganskih najdete na naši vrtnariji. Zastirke so prisotne že v naravi sami, rastline za njih poskrbijo z odpadlim listjem, iglicami, lubjem, odpadlimi cvetovi, dozorelimi plodovi in ostalimi organskimi materiali.

Sekanci - lubjeLubje in sekanci nimajo le estetske funkcije;

  • omejujejo kalitev plevelov, katerih semena se nahajajo v prsti
  • izboljšujejo toplotno ravnovesje tal (poleti hladijo, pozimi zadržujejo toploto)
  • preprečujejo zaskorjenost tal ob močnem dežju oz. zalivanju
  • zmanjšujejo izpiranje nagnjenih tal, posredno tudi ovirajo razširjanje talnih bolezni do sosednjih rastlin
  • pomembna funkcija pri zadrževanju vlage, saj zmanjšuje evaporacijo vode iz tal
  • pri trohnenju se v vrtu povečuje organska masa, biološka aktivnost, hkrati pa se v tla sprosti tudi del hranil
  • v primeru dodane zastirke okoli debla, ta varuje pred poškodbami z vrtnimi kosilnicami

OKRASNO LUBJE je pridobljeno iz iglavcev, barva pa se razlikuje predvsem od vrste lesa;

  • Obmorska pinija (temno rjavo lubje) – najpogosteje v uporabi, saj izloča snovi, ki zmanjšujejo kalitev plevela
  • Macesen (rdečkasto, bolj ploščato lubje)

Dobavljivo je v različnih velikostih (18-25 cm, 25-45 cm..). Za manjše površine z manjšimi rastlinami ter zunanja betonska korita se priporoča drobnejše delce, medtem ko debelejše (do cca 45mm premera) za večje površine. Lubje je sprva potrebno enakomerno porazdeliti po površini v debelini 2-3 cm za učinkovito prekrita tla. Pri točkovno zasajenih rastlinah na zelenici, nam lubje okoli debla, lahko močno olajša tedensko košnjo. Za m2 površine zadošča 30 – 40 l lubja, kar pomeni, da standardna 70l vreča zadošča za 2 m2.

Ker je to organska snov, se z leti počasi seseda in postopoma razgrajuje, zato je na dve leti priporočljivo lubje dodajati. S trohnenjem se poveča biološka aktivnost v tleh, deluje pa tudi kot organsko gnojilo in skupaj z dodanimi založnimi gnojila prispeva k optimalni založenosti tal. Pri stiku z zelenico je priporočljivo uporabiti razmejitev, bodisi leseno, betonsko, iz naravnega kamna ali aluminija. Aluminijaste obrobe so navadno izvrstna rešitev – obstojna, diskretna, enostavna za vgradnjo in odlična za ustvarjanje krivin v nesimetričnih vrtovih.

LESNI SEKANCI so pridobljeni iz kvalitetnega lesa. Predstavljajo zanesljivo zastirko, obstojnejšo od lubja, le z bolj grobim izgledom. Lahko se jih dobi tudi v naravni barvi, navadno pa so obarvani v rdečkastih in rumenih odtenkih, kar predstavlja odlično poživitev vrta. Barva se ne spira, a po prvem letu rahlo zbledi, zato je prav tako potrebno po dveh letih določen odstotek sekancev dodati na površino, bolj iz estetskega vidika.

Za modernejše zasaditve se priporoča tudi zastirka iz prodnikov, drobljenega peska ali vulkanskega peska. Zanimiva rešitev pa so lahko tudi pokrovne rastline!

 Delovni kolektiv Vrtnarstva Stanonik

Ni komentarjev »

Ni komentarjev.

Napiši komentar