Osteospermum sp. (južnoafriški kapski meseček)

osteospermumIme Osteospermum izvira iz grške besede osteon (kost) in latinskega poimenovanja spermum (seme). Rod pripada družini nebinovk – Asteraceae, kamor spadajo tudi navadne marjetice, dalije, sončnice, itd. Je že dobro poznana rastlina na slovenskem tržišču, katero še posebno v pomladanskem času najdemo v večini vrtnarskih obratov.

V naravi najdemo veliko različnih vrst, katere izvirajo iz Afrike in Arabskega polotoka. Tam je prezimna trajnica, v naših klimatskih pogojih pa ob postopnem utrjevanju prenese le milo slano. Ob primernih pogojih se ga da prezimiti v notranjih prostorih.

Najbolje mu ustreza sončna do polsončna lega. Kombiniramo ga lahko z ostalimi balkonskimi rastlinami, kot pokončen element za povišanje zasaditve. Izvrstno se obnese tudi v gredicah. Odvisno od posamezne sorte, s cvetovi doseže končno višino 20 – 35cm ter tvori lepo razraščen in kompakten habitus. Nima posebno velikih potreb po vodi, le v okrasnih posodah pazimo, da se kdaj prekomerno ne izsuši, saj bi to vplivalo na nadaljnjo tvorbo cvetov.

Za optimalno cvetenje pa je poleg obtrgovanja priporočljivo tedensko dognojevanje. Prvi mesec uporabimo gnojilo s poudarkom na rasti, tekom poletja pa pretežno za cvetenje, lahko pa izmenično kombiniramo oba. Redno odstranjevanje odcvetelih cvetov nam podaljša cvetenje, hkrati pa spodbuja razvoj novih cvetnih brstov. Režemo čim bližje steblu.

Kot zanimivost je vredno omeniti dinamične cvetove, kateri se ob slabem vremenu in ponoči rahlo zaprejo. To lahko dobro opazujemo tudi pri gazanijah. Pojav imenujemo niktinastija in nastaja pod vplivom spremembe intenzitete svetlobe in znižanja temperature. Teorij za razvoj te ekološke funkcije je več, bodisi se rastlina s tem ubrani pred morebitnimi nizkimi temperaturami, zaščiti pelod pred roso in tako omogoči lažji prenos tekom dneva ali pa se preprosto brani pred nočnimi herbivori.

 

Delovni kolektiv Vrtnarstva Stanonik

osteospermum

Ni komentarjev »

Ni komentarjev.

Napiši komentar