Medovita rastlina: Patagonska verbena (Verbena bonariensis ‘Cloud’)

Patagonska verbena izvira iz Južne Amerike in sodi med višje zelnate rastline z izredno rahlo strukturo. V tujini jo že leta srečujemo v pestrih sezonskih nasadih, zadnja leta pa se vedno pogosteje pojavlja tudi v zasaditvah v okrasnih posodah in koritih.

v b

Spada v družino verbenovk (Verbenaceae) in zraste preko 80 cm v višino. V toplejših predelih jo uporabljajo kot trajnico, pri nas pa bolj kot pol-prezimno enoletnico. Ima kvadratno oblikovana stebla z dolgimi internodiji ter suličasto oblikovane temno zelene liste, ki se nahajajo pretežno v spodnjem delu rastline. Tekom poletja tvori čudovita modro-vijolična socvetja, katera obilno cvetijo tudi kljub manj pogostem obtrgavanju cvetov.

Pv1

Priporočamo sajenje na sončno do polsončno lego ter v dobro odcedna, pH nevtralna  tla. Ta naj bodo zmerno založena s hranili (dodatek založnih gnojil s kontroliranim sproščanjem), v koritih pa jih tako kot ostale rastline redno dognojujemo z gnojili za rast in cvet na tedenski ravni. Višino v koritih lahko nekoliko reguliramo z vršičkanjem višjih poganjkov pri mladi rastlini, s tem pa nekoliko odložimo cvetenje.

v b 1

Kot izredno medovita rastlina ima poleg okrasnega tudi velik okoljski pomen, v sončnem vremenu privablja obilo čebel, metuljev, kar jo naredi še posebej atraktivno. Cvetove na dolgih cvetnih steblih lahko uporabljamo tudi kot sveže rezano cvetje (7 – 10 dni) ali pa jih posušimo in uporabimo v suhih dekoracijah.

Preizkusite jo!

Delovni kolektiv Vrtnarstva Stanonik

Ni komentarjev »

Ni komentarjev.

Napiši komentar