Pegasti badelj (Silybum marianum)

Pegasti badelj – Silybum marianum (ang. milk thistle, nem. gewöhnliche mariendistel)

Izvor in gojenje: Izvira iz Sredozemlja in vzhodne Azije. V vrtu nima posebnih potreb, najbolje uspeva na dobro založenih tleh, tudi apnenčastih. Pomembnih škodljivcev ali bolezni nima. Uporabljamo semena, kjer socvetja porežemo, ko glavice dobijo bele vrhove in ovojkovi listi porumenijo. Ponekod uporabljajo tudi zelene dele.

Zdravilnost: Seme vsebuje učinkovine, ki pospešujejo obnovo jetrnih celic in varujejo pred strupenimi snovmi, ki prihajajo v telo iz onesnaženega okolja in s hrano. Varujejo jetra pred nezaželenimi učinki zdravil in kemoterapije. Spodbujajo delovanje jeter, nastajanje in izločanje zolča. Pomagajo pri okrevanju po zlatenici. Uravnavajo nizek krvni tlak in rahlo odvajajo vodo. Badelj uporabljamo tudi pri vnetjih trebušne slinavke in vranice ter pri sladkorni bolezni. Vsebuje grenke snovi, ki so primerne za krepitev organizma. Novejše raziskave potrjujejo delovanje proti prostim radikalom in spodbujanje imunskega sistema.

Kulinarika: Mladi listi in stebla so uporabni kot značilna, rahlo grenka zelenjava. Ponekod kuhajo tudi socvetja, podobno kot artičoke. Vsebujejo veliko vitamina C. Tudi korenine lahko pripravimo kuhane kot beluše, za solato ali prilogo.

Priprave: Pri lajšanju težav s sladkorno boleznijo: 20 g strtega semena, pegastega badlja, semena jastrebine in grškega sena, 15 g borovničevih listov in 10 g murvenih listov. 4 jušne žlice mešanice je potrebno kuhati 15 min v 600 ml vode in pustiti čez noč. Pred jedjo popijemo 1 skodelico čaja.

Delovni kolektiv Vrtnarstva Stanonik

badelj

Ni komentarjev »

Ni komentarjev.

Napiši komentar