Petunije – surfinije

Petunije prvotno izvirajo iz Južne Amerike. Izhajajo iz zelo pomembne družine Solanaceae, ki poleg okrasnih rastlin zajemajo še zelenjavo, kot so krompir, paradižnik, jajčevci, paprika, itd. Odkril jih je raziskovalec James Tweedie. Sprva so bile prinešene v Pariz, od tod tudi ime ‘petun’, ki v francoščini pomeni tobakovec.

Za njihovo uveljavitev v vrtnarstvu je zaslužen tudi Japonec dr. Sakazaki, ki je med svojim delom v Braziliji po naključju odkril cvetočo petunijo. Skozi žlahtnjenja je nastalo nešteto sort petunij in surfinij,  ki so pri nas postale nepogrešljiv del balkonskih zasaditev v  90. letih.

Surfinije niso enostavne za vzdrževanje, vendar sodijo med najhitreje rastoče in  obilno cvetoče med vsemi balkonskimi rastlinami. Ustrezajo jim sončne do polsenčne lege. Sorte z manjšimi cvetovi lahko sadimo na prosto kot pokrovne rastline, medtem ko za velikocvetne in polnjene surfinije velja, da jih je najbolje saditi pod streho, ter se tako izognemo močnemu nalivu, ki rad poškoduje cvetove. Drugače je pri milijon zvončkih, kateri so lahko na odprtem, nezavarovanem mestu.

Prednost teh rastlin je tudi to, da nam jih ni potrebno obtrgavati. Substrat je najbolj primeren rahlo kisel (ph5 – ph6), zadrževati pa mora dovolj vode. V primeru da rastlini zmanjkas železa to pokaže z bledico listov, oz. listno klorozo. To rešimo z dodajanjem železovih kelatov v obliki vodotopnega ali tekočega gnojila, ki ga lahko dobite tudi pri nas. Za lepo, temno barvo listov je priporočljivo dodajanje železa že od začetka rasti. Ob ustrezni oskrbi je trud vedno poplačan.

Zalivanje je na začetku zmerno, med poletjem pa bolj pogosto. Še vedno priporočamo korita z vodno rezervo. Narejena so iz trše plastike, v kompletu pa vsebujejo še distančnike in merilec vode. So nekoliko širša, zato lahko pokončne rastline sadimo tudi zaporedno z ostalimi.

Kot za primer o bujni rasti surfinij, navajamo tudi najdaljšo na svetu, ki je v eni sezoni zrastla krepko čez 2,5m v dolžino. Torej, kdo bo poskušal postaviti nov rekord?

Delovni kolektiv Vrtnarstva Stanonik


 


so the B
quick weight loss Fidelity’s Highest Conviction Bullish And Bearish Bets In Its

thai young lady hair styles 2013
how to lose weight fastJennifer Aniston on low carb diet amid pregnancy rumors

Ni komentarjev »

Ni komentarjev.

Napiši komentar