Sambucus nigra ‘Black Lace’ (črni bezeg)

Sambucus nigra ‘Black Lace’ ali črni bezeg, spada v obširni rod bezgov. Rod izvira iz zmernih do subtropskih regijah na severni in južni polobli. Temno-vijolični listi so izrazitih deljenih oblik, ki dajejo podoben vtis kot japonski javor. Je trpežna grmovnica, prezimno trda. Socvetja so kremasto-roza barve, ki v poletnem času delujejo v kontrastu s temnimi listi.

Jeseni cvetove nadomestijo plodovi – temnordeče jagode, katere lahko naberemo in uporabimo za izdelavo marmelade in bezgovega vina. Jagode lahko na rastlini tudi pustimo in s tem privlačimo ptice ter ostale živali.

Intenzivno barvo obdrži le na mestu, dobro obsijanim s soncem. Posadimo jo lahko kot samostojno rastlino, v okrasno posodo ali pa za prosto rastočo živo mejo. V 10ih letih nam zraste do višini 3m.

Da rastlino ohranimo nizko in kompaktno jo lahko vsako leto obrežemo, kar pa ni nujno potrebno. Na vsake 2-3 leta pa iz sredine odstranimo odmrla stebla. V primeru, da jo želimo popolnoma pomladiti, pa lahko v zimskem času rastlino porežemo do tal, pomladi pa bo ponovno pričela odganjati.


Delovni kolektiv Vrtnarstva Stanonik


larp and the real babe shopping guide
miranda lambert weight loss How to Wear Basketball Sweatbands

Salaries for jobs in the fashion industry vary by experience
quick weight lossThe Best Fashion Shopping Websites

Ni komentarjev

Ni komentarjev.

Trenutno ni možno komentiranje.