Scaevola aemula: skevola – modri čudež

scaevola - modri čudežScaevola (beri skevola, havajsko naupaka) je rod cvetočih rastlin, ki izvirajo iz obalnih predelov Avstralije in Polinezije. Najdemo jih tudi pod slovenskim poimenovanjem modri čudež, zaradi osnovne modre barve. Beli, modri, lila ali rumeni cvetovi so sestavljeni iz petih venčnih listov, ki se nahajajo v polkrogu in tako dajejo vtis polovice cveta. Od tu izhaja tudi ime rodu, ki v latinščini pomeni ‘levičar’.

Legenda pravi, da naj bi dekle pretrgalo cvet na polovico po prepiru s svojim izbrancem. Jezni bogovi so nato spremenili vse cvetove skevole v polovične cvetove, izbranec pa je bil nato obsojen na neuspešno iskanje druge polovice.

Posamezni cvetovi tvorijo socvetja vzdolž stebla, katera so največja po velikosti na samem vrhu, vzdolž rastline pa se rahlo zmanjšujejo.  Rastline ob primerni negi zrastejo približno 60 cm v dolžino, kar pa je tudi sortno značilno. Cvetijo neprekinjeno vse do prvih zmrzali.

Skevole ne potrebujejo veliko vode, prav tako so izredno tolerantne na poletno vročino, cvetovom pa neposreden dež ne predstavlja problemov. Ne potrebujejo čiščenja cvetov, saj venčni listi po cvetenju sami odpadejo. Sadimo jih v korita, obešanke, kompaktnejše sorte pa lahko tudi v gredice, kjer tvorijo cvetočo, blazinasto prevleko.

Včasih se kljub zadostnemu gnojenju pojavi listna kloroza (svetlejši listi – svetlo zeleni), kar nakazuje na pomanjkanje Fe – železa, ki je esencialen mikroelement pri procesu fotosinteze. Za zdrave, temno zelene liste, priporočamo uporabo železovih kelatov, katere dodamo le nekajkrat v rastni sezoni, ločeno od dodajanja hranil.

 

Delovni kolektiv Vrtnarstva Stanonik

Ni komentarjev »

Ni komentarjev.

Napiši komentar