Sivka (Lavandula) in rožmarin (Rosmarinus)

Med pomladansko sezono lahko pri nas dobite med ostalimi dišavnicami, tudi sivko in rožmarin. Pa najprej nekaj malega o teh dveh, dobro znanih dišavnicah.

Sivka

Na vrtu sivka potrebuje sončno rastišče z dobro odcednimi tlemi. Sivke posajene v lonce, je vsako pomlad potrebno presaditi v svež substrat, s čimer se rastlini zagotovi dovolj hranil, sebi pa obilico cvetov. Imajo nekoliko grenak okus, posušena sivka pa ima več dišavnih snovi kot zelena. Proti severu dišavnost rastline pojema. Sivki po cvetenju porežemo odcvetele cvetove, tako da spodbudimo pocvitanje. Rastlino  je potrebno bolj porezati v spomladanskem času.

Pri sivki so zdravilni cvetovi, listi in vsa cvetoča zel. Je blago pomirjevalo proti vznemirjenosti, in spalnim motnjam. Vrečke odišavijo prostor, razkužijo perilo, odganjajo molje, komarje, muhe in drugi mrčes.

Zgodovina sivke

Uporaba sivke je bila prvič omenjena pred 2.500 leti. V starodavnih časih so jo Egipčani, Feničani in arabska ljudstva                                               uporabljali pri  mumificiranju ter seveda kot parfum.
Ime izvira iz italijanskih besed: (lavare – prati ali livendula – modrikast). Uporabljali so sivkina eterična olja za kopanje, kuhanje ter odišavljenje prostorov. Vrednost so ji dajale pomirjajoče lastnosti cvetov, odganjanje mrčesa z močnim, vendar prijetnim vonjem in uporaba posušene sivke v kadilih.

Odmerek za odrasle
Krop se prelije čez dve žlički (1,5g) droge, pokrito pusti stati 5 do 10 minut in precedi. Če ni drugače predpisano, se skodelica sveže pripravljenega napitka popije nekajkrat na dan, posebno še zvečer pred spanjem. Za pomirjevalno kopel se poparek iz dveh prgišč cvetov v litru vode vlije v kad s primerno toplo vodo. Vir. Pomurske lekarne – zdravilne rastline.

Rožmarin

Rožmarin izvira iz Sredozemlja, kjer kot zimzelen grm zraste približno 1m v višino. Vzgojene sorte so nekoliko manjše rasti in niso prezimne v našem podnebju. Ime je po vsej verjetnosti latinskega izvora, pomeni pa ‘morska rosa’.

Rožmarin je nekoliko grenkega, trpkega in aromatičnega okusa, ki spominja na smolo, vonj pa je izrazit in zelo prijeten. Čez zimo ga lahko uspešno gojimo v cvetličnem lončku na okenski polici v domači kuhinji, poleti pa ga postavimo na balkon. Je tudi cenjena dišavnica v kulinariki, kjer ga najbolje kombiniramo s timijanom, zelo dobro pa tudi s česnom, peteršiljem in žafranom.

Rožmarin prištevamo med najbolj učinkovita živila proti raku. Z njim so že v antičnih časih krepili in boljšali spomin.

Odmerek za odrasle
Skodelica kropa se prelije čez žličko (2 g) droge in po 15 minutah precedi, sveže pripravljen napitek pa se popije topel trikrat ali štirikrat na dan med obroki. Zunanje, denimo za kopeli, se 50g droge krajši čas prevre v litru vode, pokrito pusti stati 15 do 30 minut, precedi in prevretek vlije v pripravljeno kopalno kad. Rožmarinovo vino se pripravi iz 20 g droge in litra vina, v katerem se namaka 5 dni in občasno pretrese.  Vir. Pomurske lekarne – zdravilne rastline.

Vabljeni!

Delovni kolektiv Vrtnarstva Stanonik

various stylists and Kardashian hangers on fill the room
quick weight loss Easter dresses starting at only

you could find a shit ton of blogs in japanese
weight loss tipsAngel Sanchez’s Religious Runway Experience And Fanny

1 Komentar

  1. Janko 22. 04. 2011 @ 10:02

    Pozdravljeni

    Zanima me ali je mogoče pri vas kupiti sadike sivke -avgustifolije cca 100 kom. cena in kdaj jo je boljše saditi v jesen ali na spomlad. smo na 175 m nadmorske višine.
    Lp Janko

Trenutno ni možno komentiranje.