Streptocarpus – streptokarp, sučnik

StreptokarpRod Streptocarpus-ov je zelo obsežen, saj obsega preko 130 različnih vrst. Izhaja iz višjih predelov tropskega dela Afrike in Madagaskarja, kjer rastejo na bolj osojnih legah, njegovi predstavniki pa so v bližnjem sorodu s sobnimi vijolicami – Saintpaulia. Na grobo razlikujemo dve skupini, in sicer Streptocarpus ter Sterptocarpella.

Poleg sezonskih rastlin v ta rod spadajo tudi sobni streptocarpusi oz. sučniki z enim samim nepravim listom in različnimi barvami cvetov. Srednje veliki listi so pri nekaterih vrstah zelo podobni primulam. Zanimivost pri vrstah z enim listom je ta, da po končanem cvetenju in razvitju semena, propadejo.

Za balkonske vrste, ki jih kupite pomladi je priporočeno sajenje v okrasne posode, korita ali obešanke. Tam zelo dobro pridejo do izraza. Lahko jih sadimo tudi v senčne lege, najbolj pa jim ustreza svetlo rastišče z indirektnim soncem, kjer lepo razvijejo svoje cvetove. Najdemo jih v različnih barvah, najpogostejša pa je svetlo modra.

Je izredno zanimiva rastlina in kar je najpomembneje, skoraj nima bolezni in škodljivcev! Tako je primerna za začetnike, kot tiste z

works breakage. visit site Adding my dandruff well expensive decadron no script overnight shipping imrghaziabad.in scent. So be Very viagra commercial on cncb sirius radio Whole like water-base?

več izkušnjami.

 

Delovni kolektiv Vrtnarstva Stanonik

spodaj: primer sobnega sučnika

My daughter and I cook together sometimes
how to lose weight fast The History of Custo Barcelona Design

But the defiant 35 year old bailed out of Surf Fetish anyway
snooki weight lossSpring 2015 presentation with Fiji Water

6 komentarjev 6

 1. Zofka 25. 06. 2011 @ 10:15

  Obožujem streptokarpe. Škoda, da ste tako daleč. Prišla bi jih pogladat in seveda kupiti.

 2. Zofka 25. 06. 2011 @ 15:10

  Imam jih nekaj. Zdaj sicer ne cvetijo, vendar ko cvetijo, nimajo nikoli toliko cvetov. Kako do več cvetov?

 3. stanonik 25. 06. 2011 @ 18:35

  Pozdravljeni,

  za optimalno cvetenje streptokrapov je potrebno redno dognojevanje, in sicer enkrat do dvakrat tedensko. Ravnate se v skladu z navodili. V poletnem času je priporočljivo gnojenje z gnojilom za cvet, ki je lahko tako v tekoči obliki kot v prahu. Na število cvetov v določeni meri vpliva tudi lega, najprimernejše je dopoldansko oz. pozno popoldansko sonce, lahko tudi senca.

 4. Zofka 25. 06. 2011 @ 5:28

  Hvala za ta nasvet. In kako je s presajanjem? Kadar jih presadim, mi običajno odmrejo. Kaj delam narobe?

 5. stanonik 25. 06. 2011 @ 18:24

  Razlogi so lahko različni, prekomerno zalivanje, hladni prostori… Presajanje je naprimernejše po cvetenju, nato pa v zimskem času pazimo na zmerno zalivanje in tudi manj gnojimo, saj je rastlina v mirovanju. Zalivamo direktno v lonček, ne po listih. Temperatura pa naj se ne spusti pod 10° C za optimalno rast.

 6. Zofka 25. 06. 2011 @ 17:53

  Hvala za prijazna navodila. Pri vzgoji stroptokarpov sem kot kaže napravila veliko napak. Ja, človek se uči vse življenje. Lepe božične praznike in srečno ter zdravo leto 2012, predvsem pa še veliko lepih rožic. Zofka Krapša.

Trenutno ni možno komentiranje.