Viseči & prezimni ognjič (Calendula sp.) – noviteti leta 2016

Ognjič prvotno izvira iz besede kalende (prvi dan v mesecu – rimskega izvora, Rimljani so bili prepričani, da cveti vsak prvi dan v mesecu). Spada med nebinovke, priljubljen pa je zaradi vrste zdravilnih učinkovin (pripravki za občutljivo kožo, deluje antiseptično, antibakterijsko, protivnetno…). Kot zanimivost, ognjič se šteje za napovedovalca vremena, saj nakazuje, da bo ta dan deževalo, če  ima cvetove v jutranjih urah še zaprte.

Viseči ognjič (Calendula Powedaisy ‘Sunny’) je vroča novost leta 2016, z dvojnimi rumenimi cvetovi, ki so sterilni in kompaktno ter prevešajočo rastjo. Rastlina je primerna za sončne do polsenčne lege, čudovita pa tako v kombinaciji kot samostojna. Sadimo v univerzalen Neuhaus N8 substrat za balkonske rastline in tekom vegetacije tedensko dognojujemo za optimalno razrast in razvoj cvetov.

Viseči ognjič

Prezimni ognjič (Calendula ‘Winter Wonder’) je prvi uspešen poskus žlahtnjenja omenjene vrste za prilagoditev na prezimne razmere. Ob rednem dognojevanju in odstranjevanju suhih cvetov, cveti še pozno v jesen, sadimo pa ga v korita ali posode na sončno rastišče. Tvori kompakten habitus s približno 30 cm višine.

Prezimni ognjič

Delovni kolektiv Vrtnarstva Stanonik

Ni komentarjev »

Ni komentarjev.

Napiši komentar