Vrtnarski nasveti in opravila na okrasnem vrtu – april

Predstavljamo vam vpogled v mesečna opravila, ki jih moramo postoriti na okrasnem vrtu tekom leta. V tem prispevku se osredotočamo na mesec april, ko že vstopamo v svet sezonskih rastlin. Mesec, ki je že občutno toplejši, nas lahko s hladnimi nočmi vseeno preseneti.

#‎opravila ‪#‎okrasnivrt ‪#april

WP

Okrasne gredice s trajnicami in grmovnicami pognojimo z založnimi gnojili. Ponujamo vam pestro izbiro gnojil z različnimi razmerji hranil, torej namenjeno za različne kulture. V tem času vzklijejo tudi pleveli, predvsem na površinah brez zastirke (več o organskih zastirkah). Lotimo se ročnega pletja, lahko pa posežemo tudi po totalnih herbicidih, seveda z izpitom iz FFS.

Aprila so tla dovolj mokra za sajenje grmovnic s koreninsko grudo ali pa celo z golimi koreninami. Pri golih koreninah pazimo, da se koreninski laski ne izsušijo, na novo lokacijo pa jih moramo posaditi v čimkrajšem možnem času. Koreninske grude so manj občutljive, vseeno pa imaj omejen čas sajenja, tore v pomladnih in jesenskih mesecih. V sadilno luknjo dodamo mešanico komposta in prsti, zmešano z založnimi gnojili. Po sajenju na končno mesto, površino okoli korenin dobro potlačimo in zalijemo. Po potrebi smo na zadostno vlago pozorni še mesec dni, dokler se grmovnica oz drevo ne prekorenini.

Žive meje (primerne žive meje), dobro porežemo in oblikujemo, ko mine nevarnost hujših pozeb. Pri grmičastih živih mejah izrežemo približno 1/3 starih olesenelih poganjkov (medvejke, itd), s tem jo pomladimo in spodbudimo rast novih poganjkov, hkrati pa opravimo tudi korekturno rhttp://www.vrtnarstvostanonik.si/wp-admin/post-new.phpez za željeno obliko. Živa meja mora biti vedno dobro osvetljena, zato praviloma iglavce režemo v obliki trapeza. S tem se tudi izognemo morebitnim zimskim poškodba zaradi teže snega.

V tem času že nasajamo balkonska korita (Epoque – korita z vodno rezervo, Neuhaus N8 – vrhunski substrat), saj je pomembno, da se koreninski sistem čim prej preplete. Za večino sezonskih rastlin, ki so po naravi iz tropskih predelov sveta in vzgojene v ogrevanih rastlinjakih, je zgodaj spomladi priporočljiva zaščitena lega (begonije, mlečki, sladki krompir, itd), sprva lahko tudi v svetlih notranjih prostorih. Manj občutljive lahko postavimo že na balkone (bršljanke, surfinije, itd), vendar ob steno, kjer se toplota tekom dneva akumulira. Pred hladnimi nočmi jih v aprilu preventivno zaščitimo s kopreno. Korita in obešanke vam lahko nasadimo tudi mi, ter po želji dostavimo v dogovorjenem roku.

WP

Trato strojno ali ročno dobro prezračimo, če tega nismo storili že prej (oskrba zelenice). S tem na površje spravimo odmrlo travo, mah in plevele ter vso to organsko snov odstranimo. Dodamo kremenčev pesek, v primeru redke trave pa le to še dosejemo ter dodamo organsko snov. Spomladi je izrednega pomena spomladansko gnojenje s poudarkom na dušiku, za krepitev in optimalno rast trave. Kalij je pomemben za krepitev odpornosti, fosfor pa pospešuje razrast korenin.

Marca oz. najkasneje v aprilu pripravljamo tudi zelenjavni vrt. Na nas se lahko obrnete za strojno pripravo prsti z vrtno frezo (priprava terena).

Prijetno vrtnarjenje želimo!.

Delovni kolektiv Vrtnarstva Stanonik

Ni komentarjev »

Ni komentarjev.

Napiši komentar