Vrtnarski nasveti in opravila na okrasnem vrtu – februar

Predstavljamo vam vpogled v mesečna opravila, ki jih moramo postoriti na okrasnem vrtu tekom leta. V tem prispevku se osredotočamo na mesec februar, ki navadno že prikazuje znake zgodnje pomladi, na naši vrtnariji in cvetličarnah pa prav tako postane že živahno.

#‎opravila‬ ‪#‎okrasnivrt‬ ‪#‎februar

CR

Večja temperaturna nihanja med dnevom in nočjo lahko povzročijo že zgodnje pretakanje sokov v rastlinah, vendar to ponoči predstavlja nevarnost za mlade brste, še posebno če rastline niso obdane s snežno odejo. Ravno v ta namen se nižje rastline navadno že jeseni zaščiti s kopreno ali z vejami jelke, ki za razliko od smreke dlje časa obdrži iglice in nima velikega vpliva na pH tal.

V tem mesecu se lahko že lotimo presajanja posodovk, ki jih prezimujemo v stanovanju. Rastlinam po potrebi izvedemo korekturno rez, dodamo nov substrat in založno vodotopno gnojilo. Dobro zalijemo, nato pa postavimo na prejšnje mesto, da se korenine dobro prerastejo. Pazljivi smo na morebitne škodljivce ali bolezni. Gomoljne rastline postavimo v topel prostor in posadimo v vlažno šoto ali žagovino, po brstenju nato posadimo v substrat. Mlade in zdrave rastline pa dobite vsako leto pri nas. Prav tako se v tem času lahko poslužimo setve enoletnic, katere kalimo pri sobni temperaturi.

Zimzelene rastline, kot so rododendroni, azeleje, skimije, so lahko občutljivejše na močnejše pomladansko sonce, kar se odraža v ožigih listov. Po potrebi jih zaščitimo tudi zaradi prezgodnjega brstenja, ter zalijemo v izogib mrazne suše.

CV

V suhem vremenu, brez snežne odeje, mirujočo trato prezračimo. S tem zmanjšujemo zbitost tal in omogočimo globjo rast korenin vrtnih travnih mešanic, hkrati pa odstranjujemo tudi mah. Pregrabimo in prebodemo z vilami ter po površini potresemo s kremečevim peskom, da s tem izboljšamo strukturo terena in povečamo cirkulacijo zraka in vode. Za strojno prezračevanje smo na voljo tako v jesenskem kot pomladanskem času.

V primeru dolgotrajne snežne odeje, lahko privede do močnejše snežne plesni s plesnivim obročem. To bolezen zatiramo s fungicidi, navadno v mesecu marcu. Med drugim tudi mah na trati predstavlja nevšečnost, ki se pojavi na mestih, kjer je travna mešanica odmrla. Začasno lahko problem rešimo z zeleno galico, dolgoročno pa moramo redno skrbeti za optimalno prezračenost tal, ne preveliko vlažnost ter zviševanje pH tal s kamninsko moko. V senčnih predelih pa si raje zamislimo mešano zasaditev.

Prijetno vrtnarjenje želimo.

Delovni kolektiv Vrtnarstva Stanonik

Ni komentarjev »

Ni komentarjev.

Napiši komentar