Vrtnarski nasveti in opravila na okrasnem vrtu – januar

Predstavljamo vam vpogled v mesečna opravila, ki jih moramo postoriti na okrasnem vrtu tekom leta. V prispevku pričenjamo z januarjem, ko narava bolj ali manj počiva, ta čas pa lahko koristno namenimo izobraževanju in novim načrtom.

#opravila #okrasnivrt #januar

WW2

Naredimo torej okviren načrt novih zasaditev tako na vrtu kot na balkonih in okenskih policah. Strnemo ga na papir in sproti dopolnjujemo. V premislek so nam pretekle izkušnje z rastlinami, hkrati pa poskusimo tudi nekaj novega. V pomoč pri celostnem načrtovanju smo vam lahko tudi mi, kjer vam pomagamo pri načrtovanju, ureditvi in prenovi vrta ter načrtovanju balkonskih zasaditev.

Rastline oz. posodovke, ki jih tekom zime prezimujemo v stanovanju, redno pregledujemo in po potrebi zalijemo. Pazimo, da jim namenimo svetel prostor s stalno temperaturo, ki pa naj bo nižja od sobne, približno 10°C. Prostor tudi tedensko prezračimo, ko so zunanje temperature nad lediščem. Pri pregledu smo pozorni še na morebiten pojav škodljivcev in bolezni ter jih po odkritju ustrezno zatiramo.

Po močnejšem sneženju veje lesnatih rastlin otresemo, ter jih tako zavarujemo pred morebitnimi poškodbami. Kompaktne iglavce, kot tudi vednozelene listavce smo lahko predhodno povezali z elastično vrvjo. V suhih zimskih dneh brez padavin, grmovnice občasno tudi zalijemo, v izogib mrazni suši, ki se še hitreje pojavi pri vednozelenih rastlinah. Namreč, snežna odeja deluje kot toplotni in vodni izolator, v primeru golih zamrznjenih tal pa rastline ob sončnem vremenu prav tako oddajajo vodo preko listnih rež, korenine pa ta primankljaj ne morejo nadoknaditi.

WW1

Trajnice tekom zime lahko delujejo prav čarobno med snežno odejo, predvsem tiste, katerih listna masa se ne razgradi, temveč le posuši (trave, rudbekije, ameriški slamnik, vrtne kresnice, itd). Nekatere pa so celo zimzelene, ki v pustih zimskih mesecih brez snežne odeje znatno popestrijo izgled samega vrta (šaši –Carex, ovčja bilnica, hakonska trava, hojhera, bergenija, pahisandra, zimzelen, jelenov jezik, itd).

Pazimo na trato, saj je tekom zime ni priporočljivo prekomerno teptati, zaradi visoke vlažnosti pa lahko privede do zbitosti tal, ki so neugodna za rast trate. Pri dolgi snežni odeji lahko pride do pojava snežne plesni, zaradi visoke vlažnosti in višjih temperatur pod snegom. V primeru močnejšega pojava, je potrebno poseči po fitofarmacevtskih sredstvih.

Ne pozabimo pa tudi na ptice, ki prinašajo življenje v mirujočih vrtovih. Krmimo jih v doma narejenih krmilnicah ali pa na okenskih policah.

Delovni kolektiv Vrtnarstva Stanonik

Ni komentarjev »

Ni komentarjev.

Napiši komentar