Vrtnarski nasveti in opravila na okrasnem vrtu – junij

Predstavljamo vam vpogled v mesečna opravila, ki jih moramo postoriti na okrasnem vrtu tekom leta. V tem prispevku se osredotočamo na junij, v katerem že nastopajo višje temperature, ko pazimo na zadostne količine vode.

#‎opravila ‪#‎okrasnivrt ‪#junij

vr

Sezonske rastline so v tem mesecu navadno že dobro preraščene, skrbimo za redno dognojevanje z vodotopnimi gnojili (priporočljivo 1x – 2x tedensko po posamezni recepturi oz. v manjših koncentracijah z vsakim zalivanjem). Uporabljena gnojila za rast lahko začnemo kombinirati z gnojili za cvetoče rastline, vendar jih ne mešamo ob posameznem zalivanju. Pri kompaktnih, pokončnih rastlinah, kjer so nam cvetovi prvotnega pomena, lahko nadaljujemo le z gnojilom za cvet. Na vrtnariji vam ponujamo profesionalna gnojila različnih proizvajalcev, v manjših in večjih embalažah.

Pozorni smo na zadostno količino vode v navadnih koritih, kjer zalivamo zjutraj, po potrebi tudi zvečer. Za lažjo oskrbo se že v začetku priporoča nakup korit z vodno rezervo. Trajnicam odstranjujemo odcvetele cvetove in s tem podaljšujemo ter spodbujamo nadaljno cvetenje. Vsak cvet je namreč programiram k tvorbi semen, za kar rastlina potrebuje izdatno energijo, z našo pomočjo pa lahko ta proces preprosto prekinemo.

Po cvetenju vrtnice skrajšamo za dva do tri očesa, da se energija preusmeri v zelene dele in v tvorbo novih cvetnih nastavkov. Porežemo tudi spomladi cvetoče grmovnice. Čas je za rez žive meje pri počasneje rastočih grmovnicah, pazimo le, da ne režemo preveč v živo. Oblika žive meje naj bo pravilna, torej rahlo širša na spodnji strani. S tem dosežemo boljšo osvetljenost ter manjšo nevarnost poškodb zaradi snega tekom zime.

Košnjo trave že prilagajamo poletnim razmeram, trato puščamo nekoliko višje, cca 6 cm višine. Takšna trava ima ob vročih dneh večjo toleranco na izsušitev. Po potrebi jo občasno zalivamo, vendar boljše manj zalivanj z večjo količino vode, da ta prodre tudi do globjih korenin. Zalivamo proti večeru, da se ponoči tla dobro napijejo.

Imate namen urediti ali prenoviti vrt? Pokličite nas!

Prijetno vrtnarjenje želimo!

Delovni kolektiv Vrtnarstva Stanonik

Ni komentarjev »

Ni komentarjev.

Napiši komentar