Vrtnarski nasveti in opravila na okrasnem vrtu – maj

Predstavljamo vam vpogled v mesečna opravila, ki jih moramo postoriti na okrasnem vrtu tekom leta. V tem prispevku se osredotočamo na maj, ki je že skoraj v polnem pomladanskem razcvetu, svoj del pa počasi prispevajo tudi že sezonske rastline.

#‎opravila ‪#‎okrasnivrt ‪#maj

BR

Po 15. maju, po ledenih možeh se na prosto lahko postavi tudi najbolj občutljive predstavnice balkonskih rastlih, saj je nevarnost pozeb navadno že mimo. Priporočamo, da rastline posadimo že konec aprila, v času do Zofke, da se v vmesnem obdobju že dobro prekoreninijo, nato pa energijo usmerijo v razvoj vegetativnih in generativnih delov. V maju urejamo tudi gredice in grobove z enoletnicami – na vseh lokacijah Vam ponujamo pester asortiment rastlin z dobrimi nasveti.

Maj je lahko že suh mesec, zaradi večjega izhlapevanja vode iz tal, predvsem na račun manjše količine padavin in višjih temperatur. Pri balkonskih koritih je dobro, da se odločimo za korita z vodno rezervo (npr. Epoque), zalivamo pa s postano vodo. V primeru uporabe trde vode, ponujamo tudi gnojilo Peters Excell, s katerim se izognemo problemu trde vode zaradi slabše dostopnosti hranil in povišanju pH vrednosti v substratu.

Pozornost namenimo tudi okrasnem vrtu. Predvsem pazimo na zelnate rastline s plitvejšim koreninskim sistemom, medtem, ko so grmovnice in drevesa sposobna črpati tudi vodo iz globljih tal, ki se je tekom zime akumulirala v talnem sistemu. Zgornjo plast dobro zaščitimo z uporabo organske zastirke (lubje, sekanci, odpadna trava, itd), ki nam zavira rast plevelov ter sočasno ščiti površino pred prekomernim izhlapevanjem.

V maju čebulnice prenehajo s cvetenjem. Pustimo jih, da se listi popolnoma posušijo, nato pa odstranimo suhe liste. Pomembno je, da se rezervne hranilne snovi iz listov nakopičijo v čebulico, katera bo imela dovolj energije za naslednjo sezono. Če nas listi motijo, lahko čebulice tudi izkopljemo in jih postavimo v zaboj napolnjen s prstjo na senčno mesto. Popolnoma posušene liste prav tako kmalu porežemo, čebulice pa skladiščimo do jeseni, ko jih bomo ponovno posadili.

Po cvetenju rododendronov in azelej, lahko napravimo korekturno rez, grme oblikujemo. Poleti namreč že tvorijo generativne brste in so tako v jesenskem času cvetni nastavki pripravljeni na pomladansko cvetenje. Po rezi pognojimo s specializirani gnojilom za acidofilne rastline. Vzpenjalke privežemo na oporo in napeljemo na željeno mesto, porežemo tudi odcvetele cvetove preostalih grmovnic. Pozorni smo na vršičke pri vrtnicah, katere rade napadejo uši.

Kontaktirate nas lahko za ureditev groba, gredic ali celotnega vrta. Prav tako pa v začetku maja po dogovoru dostavljamo tudi nasajena balkonska korita na željene lokacije.

Prijetno vrtnarjenje želimo.

Delovni kolektiv Vrtnarstva Stanonik

Ni komentarjev »

Ni komentarjev.

Napiši komentar