Vrtnarski nasveti in opravila na okrasnem vrtu – marec

Predstavljamo vam vpogled v mesečna opravila, ki jih moramo postoriti na okrasnem vrtu tekom leta. V tem prispevku se osredotočamo na mesec marec, ki je kot prvi znanilec pomladi, v katerem se narava prebuja.

#‎opravila ‪#‎okrasnivrt ‪#‎marec

WP

Marec nas razveseljuje s cvetenjem prvih spomladanskih trajnic, predvsem čebulnic, kot so narcise, perunike, hijacinte, itd. Iz ponudbe naših cvetličarn si lahko priskrbite cvetoče čebulnice, ki so v razcvetu že prej, kot jim to na prostem omogoča temperatura okolja. Sadimo jih lahko na svoj vrt ali pa si iz njih sestavimo spomladanski nasadek, v katerega kombiniramo spomladanske marjetice, mačehe, spominčice ter različne trajnice, bodisi zimzelene trave, spomladanske rese, vinke – zimzelene, itd. Pred vhodom ali na terasi bo ta barvitost prinesla pravo pomlad v naš dom. Prav tako je to čas za trobentice, za svojo dušo in kot darilo ob dnevu žena ter materinskem dnevu.

Starejše trajnice lahko v tem času pomladimo oz. delimo, predvsem pozno poleti ali jeseni cvetoče, spomladanske pa je bolj priporočljivo deliti po cvetenju. Istočasno lahko pri nas dobite pestro paleto različnih trajnic, izmed katerih so najbolj vpadljive spomladi cvetoče (saxifrage, plamenke, armerije, aubretije, itd). Vrtnice dodatno pognojimo z založnimi mineralnimi gnojili za vrtnice, hkrati pa opravimo pomladitveno rez. Hlevski gnoj, ki smo ga dodali jeseni okoli rastline, odgrnemo. V tem navadno vlažnem mesecu še lahko sadimo vrtnice z golimi koreninami, če jih nismo uspeli že konec jeseni.

Lotimo se tudi čiščenja vrta, odstranimo vse odmrle in polomljene dele rastlin. Pri trajnicah porežemo nadzemne suhe dele rastlin, tudi pri okrasnih travah, izjema so le vednozelene rastline, ki se obnavljajo sproti. Primer je hojhera, pri kateri odstranimo le odmrle liste. Zimzelene rastline, kot so rododendroni, azeleje, skimije, so lahko občutljivejše na močnejše pomladansko sonce, kar se odraža v ožigih listov. Po potrebi jih zaščitimo tudi zaradi prezgodnjega brstenja, ter zalijemo v izogib mrazne suše. Pomladimo hortenzije v vrtu, kjer pri osnovi izrežemo suhe in stare poganjke, mlajše pa prikrajšamo pod starimi cvetovi. To opravimo preden začne rastlina brsteti, po brstenju pa ponovno preverimo, če smo kakšen suh poganjek izpustili.

WW1

Živo mejo pognojimo z založnimi gnojili, ki so po sestavi različna, bodisi za listavce ali iglavce – slednja vsebujejo večjo vsebnost magnezija proti rjavenju iglic. Gnojimo pred dežjem oz. po površinskem gnojenju teren dobro zalijemo. Lotimo se še ostalih grmovnic, katerim dodamo gnojilo za okrasne grmovnice – tudi te dobite pri nas. Dodamo novo plast zastirke, bodisi lubja ali sekancev, kjer je le-ta že delno preperela. S tem bomo delno omejili rast plevelov, hkrati pa zastirke zadržujejo optimalno vlago v tleh. Naj omenimo, da je marec tudi skrajni čas za obrezovanje sadnega drevja in za rez vzpenjalk.

V suhem vremenu, brez snežne odeje, s trate odstranimo jesensko listje in jo prezračimo, če jo nismo že prej. S tem zmanjšujemo zbitost tal in omogočimo globjo rast korenin trate, hkrati pa odstranjujemo tudi mah. Strojno obdelamo, oz. pregrabimo in tla prebodemo z vilami ter po površini in nastalih luknjah potresemo kremenčev pesek. S tem izboljšamo strukturo terena in povečamo cirkulacijo zraka in vode, kar je pomembno za optimalno rast korenin ter posledično zdravo zelenico.

Marca pripravljamo tudi zelenjavni vrt. Na nas se lahko obrnete za strojno pripravo prsti z vrtno frezo (priprava terena).

Prijetno vrtnarjenje želimo.

Delovni kolektiv Vrtnarstva Stanonik

Ni komentarjev »

Ni komentarjev.

Napiši komentar