Weihenstephan, BUGA 2011, Botanični vrt Palmengarten

Konec meseca julija smo se odpravili na strokovni izlet proti Nemčiji. Ogledali smo si park v kraju Weihenstephan  in univerzo v tesni bližini Freisinga, BUGO 2011 v mestu Koblenz, ter  botanični vrt Palmengarten v središču Frankfurta.

Prva postaja nas je kot že rečeno pripeljala v mesto Freising, kjer je bil včasih sedež freisinških škofov in je tako tesno povezan tudi z našim škofjeloškim koncem. Kmalu smo prispeli do hortikulturne univerze z dolgoletno tradicijo v vzgoji in preizkušanju rastlin.

Zametki neprofitne ustanove segajo vse v leto 1948, ko je bil ustanovljen prvi poskusni nasad. Sedaj je del celotnega kompleksa namenjen širši javnosti, ostalo pa samo v poskusne namene univerze. Vsako leto je možno videti izbor najkvalitetnejših novosti in že ustaljenih rastlin, ki jih je možno kupiti na vrtnarijah. Weihenstephaner Gärten je razdeljen na več sklopov, najzanimivejši pa so vzorčni nasadi rastlin v gredicah in koritih, lepo oblikovani skalnjaki, sortiment vodnih rastlin, drevnin, grmovnic, ter zelenjave v vzorčnih rastlinjakih in steklenjakih. Takšen park, odprt za obiskovalce bi potrebovali tudi pri nas. Od besed pa k fotografijam, naj vam te prikažejo približen vtis.

——————————–

BUGA 2011 se je tokrat odvijala v Koblenzu ob reki Ren. Rastavišče je bilo razporejeno na 48 hektarjev po treh lokacijah, med katerimi se je dalo priti peš, ali z gondolo. Predstavljene so bile trendovske zasaditve gredic, aranžmaji, zelene stene, vzorčni grobovi in načini oblikovanj rastlin ter vrtov. Še posebno bi omenili res lepe zasaditve grobov, ki pa zahtevajo malce več vzdrževanja in nekoliko debelejšo denarnico. Osupljiv preplet kulturne dediščine mesta z 2000 letno zgodovino in rastlin vas ne bo pustil ravnodušne. Razstava (oz. Federal Horticultural Show 2011) bo za javnost odprta še do 16. oktobra.

——————————–

Zadnji je bil na vrsti ogled botaničnega vrta Palmengarten v Frankfurtu. Ustanovljen je bil pred dobrimi 140 leti s strani okoliških ljudi. Park je zasajen s cvetlicami in trajnimi nasadi, poleg tega pa si lahko ogledate ogromen asortiment tropskih in sukulentih rastlin, ki se nahajajo v večjih zaščitenih  kompleksih. Zelo zanimivo je videti večino prodajanih sobnih rastlin v njihovem ‘naravnem’ okolju oz. končni velikosti. Še posebno vredno ogleda za ljubitelje tropskih posebnosti!

fotografije: Klemen Stanonik


Delovni Kolektiv Vrtnarstva Stanonik

some easy styling tips can point you in the right direction
miranda lambert weight loss Reasons for Itchy Skin After a Shower

Tickets are
christina aguilera weight lossOn Dressing Your Body Type

Ni komentarjev

Ni komentarjev.

Trenutno ni možno komentiranje.